Blogginlägg

Nu är det gjort!

Våren 2020 gick Darin och jag vår första rallylydnadskurs. Detta var något som passade oss så när hösten kom så anmälde vi oss och gick samma kurs en gång till   Trots att jag inte är någon tävlingsmänniska så kom ändå tanken att kanske våga prova på det här med rallytävling. Sagt och gjort så anmälde vi oss till en tävling och vi var så laddade. Vi låg i hårdträning och besvikelsen blev stor när vi inte kom med utan hamnade på reservplats. Det fanns inte ens i mina tankar att det skulle kunna bli så. Men vi klättrade högre upp på reservlistan och hoppet tändes att det skulle kunna bli tävling. Då ställdes tävlingen in då det blev nya restrektioner pga av Covid   Jag tappade sugen och vi la träningen på is över vinter.

rallyskylt närbild

I vår har vi tränat sporadisk här hemma några gånger och Darin har blivit bättre och bättre. När nu restrektionerna lättades och tävlingarna öppnades upp så bestämde jag mig att nu är det dags. Jag anmälde mig till en kvällstävling där man på samma kväll kunde få till två banor. Vis av erfarenhet så ropade jag inte hej förrän vi fick vårt startnummer och då skulle hårdträningen börja. Detta sammanföll lagom med sommarvärmen, jag som inte gillar värmen har därför endast kunnat träna korta stunder på morgonen eller kvällen. 

I tisdagseftermiddag styrde Darin och jag kosan mot Ödeshögs kennelklubb. Klubben låg jättefint och vi hittade skugga under en stor ek. Det var skönt att ha ett par klubbkompisar på plats som har gått om tävlingsrutin. De kom med kloka råd och kunde svara på alla mina frågor. Bana bestod utav 14 olika moment som skulle genomföras. Tävlingen började med en barnvandring där dommaren går igenom alla momenten och man har chans att ställa frågor. Där efter fick vi själva några minuter att gå banan. Jag hade startnummer 11 och hade därför chans att se några ekipage före mig. Jag var så nervös och mitt mål var att inte bli diskad. Det är så mycket att tänka på vid varje skylt då momentet ibland ska utföras framför skylten och ibland vid skylten. Först banan var mycket snurrar åt olika hålla och det är lätt att blanda ihop höger och vänster när man är nervös. 

rallybana

Banskiss på första banan, det var

många snurrar 

Jag valde att köra en kort uppvärming då det var väldigt varmt och jag var så nervös. Något som Darin så klart märkte av. Det var så klart också svårare för honom att hålla fokus med så mycket hundar och människor runt omkring. När man börjar sin bana så har alla 100 p man får sedan avdrag om domaren tycker att något moment inte utförs riktigt bra. För att få ett godkänt resultat så behöver man ha 70 p. När jag var klar med första banan var jag så tom i huvudet så jag kom inte ens ihåg om jag snurrat åt rätt håll. Klubbkompis Sofia var snäll och filmade dock är bilden lite suddig då hennes telefon var lite vattenskadad   . 

Del 1 av bana 1

 Del 2 på bana 1

 Vi klarade vårt mål och blev inte diskade, efter lite väntan så fick vi våra poäng, 84 poäng hade vi fått alltså ett klart godkänt resultat och jag var så nöjd. Domarens kommentar var "Fin koppelhantering, bra tempo, mkt trevlig representant för rasen". Nu var det bara att ladda om till bana nummer 2. Den var för oss mycket svårare då den innehöll moment som inte riktigt sitter perfekt än. Men jag kom ihåg banana och Darin kämpade på bra och vi fick ihop 85 poäng, alltså även här ett godkänt resultat. Domarens kommentar här var "Jättefint ställande, härlig energi pigg Darin :)". Jag är så nöjd med Darin och stolt över mig själv som trots att jag blir så nervös på tävling vågade testa. Vi kom på 17 plats av 33 startande i den första klassen och på 15 plats av 32 startande i andra klassen. Vi hade dessutom turen att vinna ett av de priser som de lottade ut.  Nu behöver vi ett godkänt resultat till för att Darin ska få sin titel RLD N. Det får blir vårt mål att klara under 2021.   


Sommarvärme

Nu är det verkligen varmt, vi har haft över 30 grader flera dagar i rad. Det är inte något som passar mig. Som tur är så är jag morgonpigg, så hundarna och jag går upp senast 5.30 så att vi kan gå en rejäl promenad innan det blir för varmt. Sedan blir det inte mycket gjort. Vi har pool så i den brukar både jag och mopsarna svalka oss. Mopsarna är inte så förtjusta i att bada varken i poolen eller i sjön. De får lyftas in för att simma en stund men uppskattar det dessto mer efteråt då de håller sig svala en lång stund.

IMG_20210618_144146

Ett dopp hjälper till att hålla humöret uppe 

Till denna sommar har jag också investerat i en glassmaskin. Den är en succé och värd varenda krona. Har precis fått ett recept på hundglass med leverpastejsmak som jag tänkte prova. Övriga familjemedlemmar är dock skeptiska till att göra leverpastejglass i vår glassmaskin 

IMG_20210618_144041

Bästa glassmaskinen, just här är det

lakrits och hallon glass på g

Idag har Miss Li och jag varit på endagars agilitykurs. Så nu har vi fått lära oss hur vi ska träna vidare på bland annat hopphinder och tunneln. Hon var jätteduktig och tyckte det var så kul. Det får bli ett projekt att träna vidare på i sommar när det inte är så varmt.

IMG_20210620_100009_edit_348077818306782

Mycket att hålla reda på för att det ska bli rätt 

 

Jag har också anmält till lite utställningar och håller tummarna för att det kommer att bli av. Det ska bli så kul att äntligen få åka på utställning igen. Vi hoppas dock att hinna med lite ringträning innan dess. Jag har även anmält Darin till en rallytävling, men vis av erfarenhet sist så vet jag att man kan bli bortlottad. Så nu hoppas vi att vi kommer med denna gång. Vi har i alla fall börjat trappa upp träningen igen. Just nu är det fokus på att kunna göra flera moment innan han får godis och jag ska plugga in alla skyltarna 


Exteriörbedömning

Med över ett år utan utställningar så har Svenska Kennelklubben beslutat att klubbarna kan få ordna exteriörbedömningar. I januari skulle jag och Adele åkt på exeriörbedömning för domare Moa Persson. Men då ökade Corona så den flyttades fram till mars och sedan till den maj. Denna gång blev det äntligen av. När det är exteriörbedöming går det till precis som på utställning men du är själv i ringen. Hunden kan få samma kvalitetsbedömning som på utställning och Adele fick exelent och jättefin kritik. Nu hoppas vi att det i slutet på sommaren kan komma igång med riktiga utsällningar. Adele kommer snart att börja löpa men ska inte paras på detta löp. Planen är att para på nästa löp och då blir det förhoppningsvis valpar i början på 2022.

Adele huvud

Adele redan över 2 år

Vi har också hunnit med en hel del hundträning nu när kvällarna är långa och ljusa. Laleh går på nosework kurs och även om det är många år sedan vi tränade detta sist så kommer hon ihåg det bra. Jag har även provat det med Adele och hon tycker det är kul. Jag har också forstsatt att träna viltspår och nu har även Lill-Babs fått prova på detta. Hon var så duktig och blev så stolt när hon hittade klöver.

Lill-Babs viltspår

Lill-Babs har bärt klövern hela vägen

hem från skogen och vill inte släppa den. 


Äntligen

Nu har äntligen hundkurserna börjat för mig och några ut av hundarna. Miss Li och jag går en kurs som heter agility bas. Det är en förberedande kurs för den som vill köra agility. Det vet jag inte om vi kommer att göra men den här kursen passar oss så bra just nu. Vårt främsta mål är att  komma ut och träna bland andra hundar. Så här långt har vi provat på olika typer av belöning för att se vad som passar just vår hund bäst. Vi har också övat in små olika "trix" för att bygga upp en bra relatiom med våra hundar. Läxa till nästa gång är att träna på att kunna stanna kvar och att backa.   

Miss Li i lådan

En av sakerna Miss Li lärt sig är att

kunna hoppa i en låda.

Miss Li på lådan

Hon har också lärt sig att gå upp på 

lådan. Nu tränar vi på att hon ska kunna

snurra runt lådan. Båda dessa övningar

handlar om att träna upp hennes kropps-

kontroll. 

Laleh är den enda av mina mopsar som är intresserad av vilda djur när vi går i skogen. Hon går hela tiden med nosen i backen och spårar. Jag har därför alltid sagt att jag skulle vilja prova att gå viltspår med henne. I vår kom detta tillfälle, fyra gånger ska vi gå viltspårskurs   Jag var riktigt nervös första gången och undrade hur ska det här gå? Det var bara jakthundar på kursen men instuktören Marie var mycket positiv och sa att alla var välkomna på hennes kurser. Laleh blev visad till spårstarten och förstod inte riktigt vad hon skulle göra. Men med lite hejarop så tog vi oss sakta fram i spåret. När vi väl kom fram till klövern tyckte hon att den var så där rolig... 

Hon visade tydligt att hon inte riktigt förstod vad det var hon skulle göra så nu blev det till att ligga i hård träning till nästa gång. Jag införskaffade snabbt klövar och beställde blodpulver (för att kunna blanda till blod). Vi började träna korta spår och hon började så sakta fatta vad hon skulle göra. Hon tycker fortfarande inte att klövern är så rolig så nu när vi hittar den blir det belöning iform utava massor av godis. Det passar henne. I onsdags var det gång nummer två och det gick så mycket bättre. Så det är bara att träna på. 

När jag kom hem med de införskaffade klövarna så visade jag dem för alla hundarna och  Lill-Babs och Darin blev mycket intresserade. Jag bestämde mig då för att även träna med Darin. När han första gången kom fram till klövern blev han så glad och stolt. Han tog den i munnen direkt och bar den hela vägen hem (över 500 meter), han gillar den verkligen och behöver ingen godsi som belöning. Igår var jag och hämtade mitt blodpulver så det ska bli så spännade och se hur han reagerar när det också kommer blod i spåret, så här långt har han bara fått spåra med doften efter rådjursklövern. 

Darin med sin klöv

En mycket stolt kille 


Fler födelsedagar

Nu duggar födelsedagarna tätt   Den 4 april fyllde Adele, Allan och Zelda 2 år. Detta är valparna i vår Beatels-kull. Adele bor kvar här hemma och är en mycket härlig tjej. Hon har tyvärr inte blivit utställd officellt då det varit pandemi. Förra året gjorde vi dock BPH med skott som var en ny och rolig erfarenhet. Vi har också anmält till exteriörbedömning i maj som vi verkligen hoppas blir av. Den har blivit inställd 2 gånger redan. 

9 veckor bakom galler

Beatels-kullen 

rosett

Adele 

Den 12 april 2018 föddes vår första kull, ABBA-kullen. Tänk att Lill-Babs, Sixten och Pennyr redan har hunnit bli 3 år. I höstas på kennelträffen fick vi träffas igen. Det var så kul att få se alla igen. 

Abba-kullen

Mamma Dilba med sina förstfödda 


 

Blogghistorik

«augusti 2021»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Nu är det gjort!
Sommarvärme
Exteriörbedömning
Äntligen
Fler födelsedagar
Grattis
Vinterdag i januari
God fortsättning
Annorlunda höst
Tävla eller inte

Arkiv
2021
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 0
  Denna månad: 21
  Totalt: 10134