Blogginlägg

Kennelträff

Den 19 september hade vi kennelträff. Vilken trevlig dag det blev. Vi hade sådan tur med vädret det var strålande sol hela dagen. Vi började med att gå en aktiveringspromenad så att hundarna skulle få bekanta sig med varandra. 

promenad

Hela gänget på väg på promenaden

När vi kom tillbaka från våran promenad så släppte vi alla mopsarna så att de fick leka. Några var det full fart på medans andra var lite blyga och höll sig nära husse och matte.

IMG_20200919_121241

IMG_20200919_134757

IMG_20200919_135212

När hundarna lekt en stund så var det dags för oss männsikor att äta lite. Mamma hade hjälpt mig att fixa lasange till oss alla. Efter maten så blev det familjefotografering.

Abba-kullen

ABBA-kullen från vänster Sixten, Penny

mamma Dilba, Lill-Babs

IMG_20200919_132932

Beatels-kullen från vänster Adele, mamma Laleh

Zelda, saknas gör Allan

IMG_20200919_133205

Cher-kullen, Miss Li, mamma Laleh, Majlis, Sigrid

Harry, Louie, saknas gör Dagny

Vi avslutade med att ta ett gemensamt gruppfoto, det var inte lätt att få alla hundar på plats och titta åt samma håll samtidigt 

IMG_20200919_133448

Hela gänget samalade

Efter fotografering var det dags för blåbärspaj och kaffe. Vi hade också prisutdelning i tipspromenaden. Vann gjorde Sigrid med familj, som valde en ny hundbädd i pris. Innan det var dags att åka hem så passade jag på att fota alla hundar en och en. Det var en sådan lyckad dag och jag är så tacksam för att så många ville och hade möjlighet att komma. Stort tack till alla valköpare som kom och gjorde denna dag så lyckad men framförallt tack för att ni tar så bra hand om era mospsar, ni är bäst   Tack också till Rickard och Emil som skötte markservicen så att jag kunde få fokuser på hundarna.  


Testresultat

Mopsar kan drabbas av en nervsjukdom som kallas PDE eller NME. Det finns i dagsläget inga DNA tester för att se om ens hund har anlag för denna sjukdom eller inte. Det man kan göra är att göra ett markörtest för att se om ens hund har en kopia av de markörer som idagsläget är assosierade med PDE/NME.  Detta är ett avelsverktyg som gör att jag som uppfödare kan minimera risken för att blivande valpar ska få PDE/NME, genom att inte göra parningar som kan ge valpar med S/S. Valpar som har S/S löper högre risk att drabbas av PDE/NME.  En mops som har fått resultatet N/N löper minst risk för att få PDE/NME men det kan även drabba dessa hundar. 

Vi har gjort detta markörtest på Adele och hon har N/N. Det betyder att hon saknar kopior av de markörer som är associerade med PDE/NME. Hon kommer endast lämna N-genen till sina avkommor.  Detta gör att när vi ska välja hane till henne får vi en större valmöjlighet då hanen inte behöver vara N/N. Här kan du på MopsOrdens hemsida läsa mer om PDE/NME http://media.mopsorden.se/2020/03/pde.pdf

huvud sep 2020


Semester

Nu är semestern slut och jag har börjat jobba. Jag gillar vardagen och tycker det är skönt att ledigheten är över  Det har varit en annorlunda sommar utan några hundutställningar och tyvärr tror jag inte att det kommer att bli några under resten av året heller. Men vi har hunnit med lite annat

garaget 1

Vi (Rickard) har börjat bygga på 

vårt garage. 

garaget 2

Utsikt från garagets övervåning, tanken är att 

det ska bli en lägenhet 

En helg åkte Rickard och jag till Lindvallen, Sälen. Det var första gången som vi var där på sommaren. Det var annorlunda men jättehärligt. Vi hade en härlig helg med soligt väder och vandringarna var varma och jobbiga men vilken utsikt det var   

Backen i Sälen

Annorlunda att se backarna på sommaren.

Hundarna och jag i Sälen

Darin, Adele och Miss Li fick följa 

med upp till Lindvallen.

Sälen utflykt

Utsikten när man äntligen kom upp 

Vissa dagar i sommar har varit riktigt varma. Det är inget som jag gillar då är det att hänga i skuggan som gäller eller bada i poolen. Mopsarna tycker att det är ett bra val. Där jag är där är de, de vill alltid vara med. 

Dilba och L-B sommaren 20

Söta Dilba med sin dotter Lill-Babs 

Hela ligan på trappan sommaren 20

Hela ligan ligger i skuggan och ha det bra 

Dilba sommaren 20

En nybadad Dilba 

 

 


BPH

 

Igår åkte mamma och jag till Örebro vi började med lunch på Tant Grön, det var så gott.

lunch 1

Varmrökt lax med potatissallad

 

mamma lunch

lunch 2

Räksallad

Efter denna fantastiska lunch så åkte vi vidare till Kvinnersta skola. Där ordnade Örebro läns kennelkubb  BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund).  BPH är en beskrivning som har till syfte att bidra till ökad kunskap om hundens mentalitet. Det är åtta stycken olika moments som man gör. Det handlar blanda annat om att möta främmande personer, att leka, leta efter mat, att stöta på överraskningar och hundens reaktion vid skott.

BPH

 

Idag var det Adele som skulle göra BPH. Detta var första gången som jag var på ett BPH, det var så kul och intressant att se hur hon hanterade de olika momenten. Det var bra att mamma var med så att hon kunde fota och filma, så att även jag i efterhand kunde se hur hon reagerade på de olika momenten. När man var klar så fick man en sammanfattning om hur det gått och den kommer sedan att finnas på avelsdata. 

godis

Matintresset kollas

främmande person

Möte med främmande person,

som först hade både slokhatt, 

solglasögon och långrock.

leksak

Föremålslek

rosett

Nöjd Adele som genomfört 

BPH med skott 

Trötta och nöjda styrde vi kosan hemåt. Jag kan verkligen rekomendera att göra detta med era hundar ett kul sätt att få lära känna sin hund i olika situationer. Här kan man läsa mer om BPH  https://www.skk.se/sv/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/

 


Det händer mycket nu

Det är sommar och det händer mycket just nu   Alla valparna har flyttat nu utom Miss Li som vi ska behålla. 

i Täby 2

Miss Li drygt 3 månader

Trots Corona så är det några klubbar som kämpar på och har verksamhet. Just nu går Darin och jag en rallylydnadkurs. Det är jätteroligt men en riktig utmaning för mig att hålla koll på alla skyltar och vad de betyder 

Vår son Emil har tagit studenten och då fick vi för första gången träffa mammas nya hund, Fiona. Mopsarna tycket hon var en spännande tjej och särksilt Miss Li gillade att leka med henne de är nästa jämngamla.

med Fiona

Inte lek hela tiden, lite vila också 

Den 13 juni var jag och Adele på en inofficell hundutställning i Norrköping. Det var så kul att äntligen få åka på utställning. Det var specillet då man i ringen var tvungen att bära munskydd. Adele var så duktig och fick mycket fin kritik av domare Michael Ganzer, hon blev BIR och vann gruppen. Detta gjorde att vi fick tävla vidare i Best in Show, Adele började bli trött nu och det gick åt en hel del mutor   men det gick hela vägen och vi blev BIS, så kul!

BIS rosett

Vi vann många fina priser och 

en stor fin rosett.

BIS Norrköping

BIS i Coronatider   Tack fotograf Jenny Giannoglou 

Vi får väl se om detta var årets sista utställning eller vad som händer. Svårt att veta i dessa tider. 

 

 

 


 

Blogghistorik

«augusti 2021»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Nu är det gjort!
Sommarvärme
Exteriörbedömning
Äntligen
Fler födelsedagar
Grattis
Vinterdag i januari
God fortsättning
Annorlunda höst
Tävla eller inte

Arkiv
2021
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 13
  Denna månad: 21
  Totalt: 10134