Blogginlägg

Annorlunda höst

Efter mycket funderande och äntligen vågat anmäla till en rallylydnadstävling känndes det så surt när tävlingen blev inställd. Jag förstår så klart att i dessa tider måste allt göras för att begränsa smittspridning men det är såååå tråkigt. Miss Li och jag har däremot hitta ringträning i Finspång, så förra lördagen var vi iväg på det så taggade inför hennes första utställning den 21/11. Hon var som de flesta mopsvalpar helt galen till att börja med men sedan lugnade hon ner sig. Men även utställningen blev inställd så det blir inga utställningar för henne under 2020. 

Så istället för att åka på tävling och utställning så loppar vi runt här hemma och njuter av min favorit årstid, hösten. Jag gillar när det är mörkt och lite lagom varmt 

Darin huvud höstpromenad

Darin på en av våra härliga höstpromenader

Lill-Babs i prinsesstolen

Här sitter Lill-Babs i sin favoritstol

som kallas för prinsesstolen. Endast 

för familjens prinsessor 

På höstlovet var mormor uppe på besök och det var kul att ha en promenadkompis tyckte både jag och hundarna. Förutom promenad så hjälpte vi till att göra spår till Fiona och vi provade på uppletande. Mopsarna förstod inte riktigt varför vi hade tagit med deras leksaker ut i skogen och varför de skulle hämta dem, de kunde vi göra själva   

Trimm av Fiona

Har man en airedaleterrier så får man lägga mycket

tid på att trimma. Mopsarna håller mormor och 

Fiona sällskap.

Darin på mormorsväska

Darin sover på mormorsväska, hon 

kan gått vara kvar ett tag till. 

hela högen under trappen

Mopsarna gillar att ligga alla tillsammans,

det går åt en stor korg till hela gänget 

hela högen i soffan

Det blir mycket tv-tittande nu och det gillar

mopsarna. Förutom om det är hundar på tv, då 

är de inte så här lugna. 

Adele hösten 20 sover i stol

Adele ligger i en annan stol och myser. Enligt

Lill-Babs platsar hon inte i prinsesstolen 

 

gnager på ben

Att dela på ett ben med bästa kompisen är aldrig

fel. Jag köper svenska tjurmuskler till mina 

hundar, så bra ben. 


Tävla eller inte

Vissa människor är riktiga vinnarskallar och älskar att tävla, sådan är inte jag   Jag tycker att spela sällskapsspel kan vara en trevlig underhållning men att vinna är inte så viktigt. Detta gör att vissa personer inte uppskattar att ha med mig i laget. En person som inte ger allt för att vinna. När det gäller hundarna så har jag genom åren provat många olika hundsporter, genom att gå olika kurser men aldrig tävlat. Jag gillar att göra saker med mina hundar och jag vet att jag träna bättre hemma om vi går kurs. Jag vill inte komma till kursen och vara sämst 

I våras var det Darins tur att få gå på kurs. Jag anmälde oss till nybörjarkurs i rallylydnad. Jag har för många år sedan gått detta med Wilbur så lite koll hade jag, dock inte Darin. Han kunde två kommandon när vi började på kursen, stå och backa. Som de flesta mopsar så var han kontaktsökande, lyhörd och gjorde det mesta för godis. Detta gjorde att vi enligt mig blev riktigt bra. Jag kände mig mycket nöjd när kursen var slut. Han kunde de flesta av de 33 skyltarna om bara matte höll koll på vad vi skulle göra. 

rallyskylt närbild

En av alla skyltar som vi kan helt ok 

Som vanligt tränar jag bäst när vi gå kurs och under sommaren blev det några sporadiska träningspass. Men när jag såg att det erbjöds en ny kurs med start under hösten så anmälde jag oss igen. Nu började verkligen momenten sitta och vi kunde till och med göra några utan att ge godis vid varje skylt. Tanken att kanske våga tävla började komma. 

I oktober fick jag möjlighet att följa med mamma på hennes valpkurs och just denna gång skulle de få prova på rallylydnad. Hennes instruktör sa då till mig att du kan ju ha som mål att anmäla dig till en tävling i år, då har du ju nått ditt mål bara du kommer dit. Detta tyckte jag lät som en bra idé och jag började undersöka hur man rent praktiskt gjorde för att anmäla till en tävling. På Svenska Brukshundklubbens hemsida fanns all information och efter lite registrering och letande så hitta jag en lämplig tävling. 14 november i Värnamo, de hade två nybörjarklasser på en och samma dag. Jag anmälde och kände mig så förväntans full och ännu mer motiverad att träna. Nu började vi träna hela banor med minimalt med godis och Darin var så duktig. 

Döm om min besvikelse när jag får ett mail om att jag har blivit bortlottad och är på reservplats   Detta var något som inte fanns med i min planering. Så nu håller jag tummarna för att jag ska få en plats och försöker hålla motiveringen uppe till att träna. 

Här kommer ett litet smakprov på när vi tränade.


Kennelträff

Den 19 september hade vi kennelträff. Vilken trevlig dag det blev. Vi hade sådan tur med vädret det var strålande sol hela dagen. Vi började med att gå en aktiveringspromenad så att hundarna skulle få bekanta sig med varandra. 

promenad

Hela gänget på väg på promenaden

När vi kom tillbaka från våran promenad så släppte vi alla mopsarna så att de fick leka. Några var det full fart på medans andra var lite blyga och höll sig nära husse och matte.

IMG_20200919_121241

IMG_20200919_134757

IMG_20200919_135212

När hundarna lekt en stund så var det dags för oss männsikor att äta lite. Mamma hade hjälpt mig att fixa lasange till oss alla. Efter maten så blev det familjefotografering.

Abba-kullen

ABBA-kullen från vänster Sixten, Penny

mamma Dilba, Lill-Babs

IMG_20200919_132932

Beatels-kullen från vänster Adele, mamma Laleh

Zelda, saknas gör Allan

IMG_20200919_133205

Cher-kullen, Miss Li, mamma Laleh, Majlis, Sigrid

Harry, Louie, saknas gör Dagny

Vi avslutade med att ta ett gemensamt gruppfoto, det var inte lätt att få alla hundar på plats och titta åt samma håll samtidigt 

IMG_20200919_133448

Hela gänget samalade

Efter fotografering var det dags för blåbärspaj och kaffe. Vi hade också prisutdelning i tipspromenaden. Vann gjorde Sigrid med familj, som valde en ny hundbädd i pris. Innan det var dags att åka hem så passade jag på att fota alla hundar en och en. Det var en sådan lyckad dag och jag är så tacksam för att så många ville och hade möjlighet att komma. Stort tack till alla valköpare som kom och gjorde denna dag så lyckad men framförallt tack för att ni tar så bra hand om era mospsar, ni är bäst   Tack också till Rickard och Emil som skötte markservicen så att jag kunde få fokuser på hundarna.  


Testresultat

Mopsar kan drabbas av en nervsjukdom som kallas PDE eller NME. Det finns i dagsläget inga DNA tester för att se om ens hund har anlag för denna sjukdom eller inte. Det man kan göra är att göra ett markörtest för att se om ens hund har en kopia av de markörer som idagsläget är assosierade med PDE/NME.  Detta är ett avelsverktyg som gör att jag som uppfödare kan minimera risken för att blivande valpar ska få PDE/NME, genom att inte göra parningar som kan ge valpar med S/S. Valpar som har S/S löper högre risk att drabbas av PDE/NME.  En mops som har fått resultatet N/N löper minst risk för att få PDE/NME men det kan även drabba dessa hundar. 

Vi har gjort detta markörtest på Adele och hon har N/N. Det betyder att hon saknar kopior av de markörer som är associerade med PDE/NME. Hon kommer endast lämna N-genen till sina avkommor.  Detta gör att när vi ska välja hane till henne får vi en större valmöjlighet då hanen inte behöver vara N/N. Här kan du på MopsOrdens hemsida läsa mer om PDE/NME http://media.mopsorden.se/2020/03/pde.pdf

huvud sep 2020


Semester

Nu är semestern slut och jag har börjat jobba. Jag gillar vardagen och tycker det är skönt att ledigheten är över  Det har varit en annorlunda sommar utan några hundutställningar och tyvärr tror jag inte att det kommer att bli några under resten av året heller. Men vi har hunnit med lite annat

garaget 1

Vi (Rickard) har börjat bygga på 

vårt garage. 

garaget 2

Utsikt från garagets övervåning, tanken är att 

det ska bli en lägenhet 

En helg åkte Rickard och jag till Lindvallen, Sälen. Det var första gången som vi var där på sommaren. Det var annorlunda men jättehärligt. Vi hade en härlig helg med soligt väder och vandringarna var varma och jobbiga men vilken utsikt det var   

Backen i Sälen

Annorlunda att se backarna på sommaren.

Hundarna och jag i Sälen

Darin, Adele och Miss Li fick följa 

med upp till Lindvallen.

Sälen utflykt

Utsikten när man äntligen kom upp 

Vissa dagar i sommar har varit riktigt varma. Det är inget som jag gillar då är det att hänga i skuggan som gäller eller bada i poolen. Mopsarna tycker att det är ett bra val. Där jag är där är de, de vill alltid vara med. 

Dilba och L-B sommaren 20

Söta Dilba med sin dotter Lill-Babs 

Hela ligan på trappan sommaren 20

Hela ligan ligger i skuggan och ha det bra 

Dilba sommaren 20

En nybadad Dilba 

 

 


 

Blogghistorik

«juli 2022»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inlägg
Nu har valparna flyttat
Valparna växer
Äntligen är valparna här!
En dag på jobbet
God Jul och Gott Nytt År
Hösten är här!
Härliga hundhelger
Nu är det gjort!
Sommarvärme
Exteriörbedömning

Arkiv
2022
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 0
  Denna månad: 31
  Totalt: 12522