Blogginlägg

Valparna växer

Imorgon är valparna 5 veckor och nu händer det grejer.

5 veckor båda.

Gullungar 

De leker mer och mer för varje dag. Vi har utökat valphagen och så fort det blir lite varmara ute kommer de snart att få börja vara uten.

Tik leksak

Tiken kollar in en av de nya leksakerna

De har nu också börjat äta valpmat. Till att börja med var de misstänkta men nu börjar de gilla det. Dock är det lite si och så med bordskicket.

Båda äter

Smakportioner av valpmat

Vi har ännu inte bestämt vad de ska heta. Det här är D-kullen och vi har kollat in så många artister på D. Just nu lutar det åt att det blir "Darin-kullen". 

Båda på rygg

Hanen till vänster och tiken till höger


Äntligen är valparna här!

Inget är som väntas tider. Vi har tittat så mycket på Adeles mage och undrat om det fanns några valpar där inne. När hon var i 6:e veckan så såg vi tydliga tecken på att hon var dräktig. De sista dygnen innan valpning kunde vi också känna hur valparna sparkade i magen. 

2 dagar innan valpning

Adele 2 dagar innan valpning

Den 4 april fyllde Adele 3 år och redan på morgonen så började jag förstå att valpningen var nära då hon inte ville äta någon frukost. Hela förmiddagen gick och hon var lugn men man såg att något var på g. Strax efter lunch fick hon de första krystvärkarna och ganska så snart kom valp nummer 1, en tik på 150 gram. Sedan rullade det på och vi fick en hane på 176 gram och en tik till som vägde 206 gram. Sedan tog det en stund innan sista valpen kom och det var tyvärr en dödfödd hane. Detta är Adeles första kull så till en början undrade hon var det var för små liv men nu är hon en fantastisk mamma. 

IMG_20220407_164624[1]

3 små raringar alldeles nyfödda 

En av tikarna var redan från början mindre och hon gick inte upp lika mycket som de andra i vikt. Så en kväll  ville hon inte äta och trots att vi stödmatade henne så piggnade hon inte till. På moronen så somande hon in. Det är så sorgligt när en valp dör och en riktig baksida med att föda upp hundar. De andra två mår bra och går rejält upp i vikt. De väger idag redan över 450 gram.

IMG_20220414_153454[1]

10 dagar har valparna redan hunnit bli. 


En dag på jobbet

På julaftonskväll fick Darin följa med äldsta sonen med flickvän hem. Det var ett spännande äventyr att få prova på att bo i stan för en liten lantortskille. Det innebar också att få följa med till jobb på Panduro i Linköping. Darin fick för fösta gången prova på att åka buss. Som den coola killen han är så var det inga problem att åka buss. 

Darin åker buss

Man sover bra på bussen 

Första uppgiften för dagen blev att gå och köpa kaffe.

Darin köper kaffe

Undrar vad jag väljer för kaffe idag?

Att jobba på kontoret var inte så kul så då valde Darin att rymma ut i butiken 

Darin kontorsjobb

 

Darin i butiken

Tur att Panduro är en hundvänlig

butik där hundar är välkomna 

På lunchen blev det promenad i storstaden Linköping och där fanns det mycket att se. Efter en lång arbetdag var det skönt att ta bussen hem så att man kunde få sova lite   


God Jul och Gott Nytt År

Nu är det inte långt kvar till jul och det ska bli skönt med lite julledigt. Just nu väntar vi här hemma på att tikarna ska börja löpa. Då man har flera tikar i en flock så löper de ofta samtidigt. Tanken är då att vi ska para Adele. Mer information kommer att finnas under valpar när det är dags.

Adele huvud

Fina Adele som vi hoppas

ska bli mamma i vår  

2022 kommer att inledas med att vi åker på utställning till Göteborg då det är dags för My Dog. Men innan dess ska vi hinna fira både jul och nyår. 

 

Tomtemopsar

Med dessa söta tomtemopsar vill vi önska alla en riktigt

God Jul och ett Gott Nytt År!

 

 

 

 

 

 

 

 


Hösten är här!

Äntligen är det höst, min favoritårstid. Då restrektionerna lättat har det blivit en hel del hundaktiviter, äntligen. Årets sista utsällning för oss blev i år i Sundsvall. Vi bodde på Hotell Baltic som har den bästa hotellfrukost jag ätit.

Sundsvall - frukost

Bästa frukosten enligt mig.

 

På lördagen var det terrierutställning och Fiona slog till igen och blev BIM med cert för domare Carl-Gunnar Stafberg. Hon blev också bästa unghund och i finalen fick jag äran att visa henne. Det gick så bra det kan, hon blev BIS-unghund för domare Monica Vikner-Stafberg.

 Fiona BIS unghund

Fiona, BIS-unghund

På söndagen var det dags för mopsarna att åka på utställning. Även de dömdes av Carl-Gunnar Stafberg. För första gången på länge fick Darin följa med. Han tyckte det var så kul att vara på utsällning och var rejält taggad. Han kom 2:a i sin klass utav 5 st med exc, ck och så fin kritik. Även Adele kom 2:a i sin klass med exc och ck. 

Helgen efter Sundsvall var det dags att åka till Upplands Väsby. Där ordnade MopsOrden uppfödarkonferens under två dagar. Det var flera bra föreläsningar bland annat med Jane Ladlow från universitet i Cambridge som tagit fram RFG. Det är ett test som genomförs för att bedömma bla. hundens andning. Jane visade under helgen hur testet går till. Detta tror jag kommer bli ett mycket användbart redskap för oss som uppfödare. Svenska Kennelklubben har bestämt att detta test ska användas i Sverige och jag hoppas det inte dröjer allt för länge innan det kan komma igång. Utöver bra föeläsningar så var det också diskussioner inför uppdatering av RAS (Rasspecifika Avelsstrategier). För mig som inte varit uppfödare så länge var det mycket värdefullt att få diskutera med alla erfarna mopsuppfödare. 

Nu har vi inget mer inbokat för detta år och njuter av att bara vara hemma och gå härliga promenader och smida planer för nästa år. 

höstpromenad 21-2

Fullfarat på dagens höstpromenad

höstpromenad 21-1

Adele, Miss Li, Darin och längst bak 

Lill-Babs

 

 

 

 


 

Blogghistorik

«februari 2024»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829

Senaste inlägg
Nytt år
December 2023
Andningstest
Sommaren 2023
Valparna växer
Vi har fått valpar
Valpar i magen?
2023
God Jul och Gott Nytt År
Vinter 2022

Arkiv
2024
 •    Januari
 • 2023
  2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 15
  Denna månad: 392
  Totalt: 26392